Miért rossz Orbán Viktornak?

2011.02.06. 18:25 blogfilozofus

Orbán Viktornak nagyon rossz, ha Szókrátésznek, illetve Platónnak hinni lehet.

 

Sokkal inkább szánnivaló az, aki a jogtalanságot elköveti, mint aki a jogtalanságot elszenvedi - erre vezeti rá Szókrátész a vele beszélgetőket Platón Gorgiaszában.

Szókrátész szellemesen védi a józan észnek ellentmondó gondolatot: jogtalanságot elkövetni csúnyább, mint elszenvedni, ezért rosszabb is (most erősen húztam Platónból).

Ha Orbán Viktor jogtalanságot követett el, amikor de facto államosította a magánpénztárakat, megnyirbálta az AB hatalmát, akkor neki rossz. Rosszabb neki, mint az intézkedések hátrányait elszenvedőknek (ha igaza van Szókrátésznek).

De követhet-e el jogtalanságot, akinek akkor a hatalma, hogy a jogot a maga kedvére, a maga céljaira alakíthatja? Formálisan nem.

Az szja fura átalakítása következtében 500 milliárddal több marad az "embereknél" (ellenzéki érzelműeknek: zemberek) - akik ebben az esetben döntő részben a magas jövedelműek. Nagyjából ennyi pénzt tolnak a költségvetésbe idén a magánpénztári vagyonból. Orbán Viktor nem tett jogtalanságot. Definíciószerűen nem is tehet jogtalanságot, hiszen ő dönti el végső soron a parlamenti kétharmados többség segítségével, mi a jogszerű. Amit tett, az csak csúnya. Tehát - maradva Szókrátész gondolatánál - rossz is. Rossznak pedig rossz lenni, ezért magának Orbán Viktornak is rossz, ha Szókrátész logikáját követjük. Szókrátészt viszont kivégezték, megfontolandó, mennyire érdemes őt követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://blogfilozofus.blog.hu/api/trackback/id/tr92642645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása